“Women Farmers in the driver’s seat of climate innovation”

The candidate manages a 4ha certified organic farm that consist of mainly greenhouses and is attentive to the theme of circular economy. The farm specialises in the cultivation of leaf vegetables, legumes, corn and tubers with experimental fields of cultivation of ancient vegetables. The fields are equipped with sensors, irrigation system, agrometeorological station and through a piped music system the crops receive sound wave and ultrasound system between 3 Hz and 5000 Hz. The digital platform with 4.0 technology connects the various sensor and the Agrometeorological station, with the main purpose of detecting and processing environmental data useful for crops, digitally monitoring the cultivated fields. It has allowed the candidate to intervene with meticulousness on the crops, preventing the attack of harmful insects, and plant diseases as well as being able to irrigate with precision, managing the water resource more efficiently. For example, if the state of humidity is below the expected threshold, the irrigation system is activated during or immediately after the stimulation of the crops with the wire broadcasting of sound waves. This process of bio-stimulation with sound waves facilitates the opening of the stomata of the plants allowing to absorb the highest percentage of water introduced with lower costs in terms of time and quantity of water poured, moreover it stimulates the development of plants in less time, accelerating growth. The experience in the field through the set and combination of the methods applied has shown very satisfactory results in terms of a greater yield of product collection with a correlated and significant reduction in company costs. There was also a marked improvement in plant resistance to plant diseases, as well as a reduction in attacks by harmful insects. Such practices also lead to an optimization of the use of water resources, greatly reducing the waste of water. Through the use of Artificial Intelligence algorithms that store the history of the events and the status information from the fields, it is possible to predict with a high degree of probability, identify and activate procedures, outputs and any interventions to be performed. The main goal of all the techniques and used is to improve the quality and resistance of crops to climate change in the area they are grown, as well as reduce attacks by harmful insects and plant diseases. A renewable energy plant with 20 kW solar panels was also built to limit CO2 emissions, and saving electricity cost. The candidate has also created an eco-sustainable packaging project ‘SAiCCHETTi-dO’. A shopping bag with 100% recycled fabric. The business is also connected with various local associations and non-profit organizations to carry out targeted training, inclusion, orientation and educational activities through social farming courses aimed at disadvantaged groups of children.

Premio Innovazione per “Le donne agricoltrici alla guida dell’innovazione climatica”

Il candidato gestisce un’azienda agricola biologica certificata di 4ha costituita principalmente da serre ed è attenta al tema dell’economia circolare. L’azienda agricola è specializzata nella coltivazione di ortaggi a foglia, legumi, mais e tuberi con campi sperimentali di coltivazione di ortaggi antichi. I campi sono dotati di sensori, impianto di irrigazione, stazione agrometeorologica e attraverso un sistema di filodiffusione le colture ricevono onde sonore e sistema di ultrasuoni tra 3 Hz e 5000 Hz. La piattaforma digitale con tecnologia 4.0 collega i vari sensori e la stazione Agrometeorologica, con lo scopo principale di rilevare ed elaborare i dati ambientali utili alle colture, monitorando digitalmente i campi coltivati. Ha permesso al candidato di intervenire con meticolosità sulle colture, prevenendo l’attacco di insetti dannosi, e fitopatie oltre a poter irrigare con precisione, gestendo in modo più efficiente la risorsa idrica. Ad esempio, se lo stato di umidità è inferiore alla soglia prevista, l’impianto di irrigazione viene attivato durante o subito dopo la stimolazione delle colture con la diffusione a filo di onde sonore. Questo processo di biostimolazione con onde sonore facilita l’apertura degli stomi delle piante permettendo di assorbire la più alta percentuale di acqua introdotta con minori costi in termini di tempo e quantità di acqua versata, inoltre stimola lo sviluppo delle piante in minor tempo , accelerando la crescita. L’esperienza sul campo attraverso l’insieme e la combinazione delle metodologie applicate ha mostrato risultati molto soddisfacenti in termini di una maggiore resa di raccolta dei prodotti con una correlata e significativa riduzione dei costi aziendali. Si è inoltre registrato un netto miglioramento della resistenza delle piante alle fitopatie, nonché una riduzione degli attacchi di insetti dannosi. Tali pratiche portano anche ad un’ottimizzazione dell’uso delle risorse idriche, riducendo notevolmente lo spreco di acqua. Attraverso l’utilizzo di algoritmi di Intelligenza Artificiale che memorizzano lo storico degli eventi e le informazioni di stato dai campi, è possibile prevedere con un alto grado di probabilità, identificare e attivare procedure, output ed eventuali interventi da eseguire. L’obiettivo principale di tutte le tecniche e utilizzate è quello di migliorare la qualità e la resistenza delle colture ai cambiamenti climatici nell’area in cui vengono coltivate, nonché ridurre gli attacchi di insetti nocivi e malattie delle piante. È stato inoltre realizzato un impianto di energia rinnovabile con pannelli solari da 20 kW per limitare le emissioni di CO2 e risparmiare sui costi dell’elettricità. Il candidato ha anche realizzato un progetto di packaging ecosostenibile ‘SAiCCHETTi-dO’. Una shopping bag con tessuto riciclato al 100%. L’attività è inoltre collegata con diverse associazioni locali e Onlus per svolgere attività di formazione mirata.